Народно читалище Виделина кв.Бояна  1919 - Бояна
Хижа Камен дел

хижа Камен дел 

Дружество сме основали ,
Камен дел сме го назвали.
Хайде каменделци, хайде боянци!
Да живеят каменделци !
Сутрин рано с торбата,
хайде на Витоша!
Дърва да береме,
камъни да носиме,
хижа да строиме!
Камен дел да наречеме.
Да живеят каменделците!През лятото на 1934 г. будната боянска младеж с помощта на читалище „Виделина” Бояна и неговото тогавашно Настоятелство решават да се построи хижа, в която да прекарват свободните си дни и почиват след неуморен труд, а зимата да се приютяват в нея скиорите. За майстори били поканени Иле и Миле - кореняци боянци, строителни работници, помагали им и всички боянци - млади и стари, кой с каквото може. За кратък срок била издигната хижата на местността „Пожаро”, под китния връх Камендел, затова и хижата носи това име.

  
Хижа Камен дел се намира на 15 минути от хижа Есперанто, 30 мин. от хижа Момина скала,  40 минути от Боянския водопад и 1,30 ч. от връх Камен дел.

Към днешна дата се стопанисва от туристическо дружество "Камен дел 1934" и по - точно от група млади хора от дружеството, които я възобновиха, за да може да посреща туристи и продължават да я обновяват и разкрасяват с подкрепата на приятели и БТС.Така изглежда отвън хижата в момента. Вътре има столова с 50 места, където може да се похапне. Хижарите освен скара на дървени въглища приготвят емблематична супа от гъби - "шкембе чорба от манатарки"...много вкусна. Разполага с 30 легла за спане разположени в стаи с 2,3,4 и 6 легла.