Боянски водопад

 “Тоя водопад ти се струва, че не иде от върха на Витоша, а нейде от небесните висини, носейки със себе си лучите на синевата и шума на бурите им.”
Ив. Вазов, “Водопадът”

Боянският водопад е най-красивият и най-голям водопад на Витоша. Особено красив е на пролет, при пълноводие. През 1920 г. Иван Вазов, след една от екскурзиите си до водопада, написва пътепис, в който го описва по неповторим начин. Разбира се, сега голяма част от водите на Боянска р. са вкарани в Софийския водопровод и водният пад не е толкова величествен, но при пролетно пълноводие водопадът придобива частично предишната си мощ.

             
Боянски водопад е името на водопад на Боянската река, намиращ се край град София, на около 5 км от центъра на Бояна. Той е най-големият водопад на територията на планината Витоша. Водата пада от височина 15 м. Местността, в която се намира водопадът, е запазила своята природа сравнително незамърсена. В ясни пролетни дни Боянският водопад може да бъде видян от центъра на София. По време на топенето на снеговете във високите части на Витоша той е най-пълноводен и буйните му пръски се различават сред гората, гледани например откъм Националния дворец на културата. Водопадът е най-леснодостъпен откъм Копитото.

До него може да се стигне, като от Бояна се следва поречието на Боянската река. Преходът трае около час, като последната част от него включва изкачване по стръмна пътека.Ако предпочитате екстремните преживявания, изчакайте да стане зима. Водопадът е едно от местата, предпочитани за ледено катерене. Водата пада от 15 метра и през зимата замръзва, разделена на два ледени езика. Двете части предлагат катерене с различно ниво на трудност – левият е по-полегат и съответно по лесен за преодоляване, а десният си е предизвикателство и за професионалисти.

 

Край Боянския водопад
/песен/Край боянските водопади се събрали туристи млади.
Хеолари-й-й, хеолари-й-й!
Там палатка са те опнали и кюстерме са налегнали.
Хеолари-й-й, хеолари-й-й!
Едни пеят, други се смеят, а трети викат:
Хеолари-й-й, хеолари-й-й!
написал:Тодор Ваташки
1971г.